Hoe maak ik mijn Luxaflex schoon?

Je hebt thuis prachtige duette shades, rolgordijnen, plissés of jaloezieën van Luxaflex. Net als de vloer, ramen en het interieur is het belangrijk om ook je raamdecoratie schoon te maken. Stof en vuil komen vanzelf op je rolgordijnen of lamellen terecht. Maar een stoffige of onverzorgde woning is niet fijn, dus tijd om alles goed te reinigen.

Schoonmaaktips van rolgordijnen tot houten jaloezieën

Omdat schoonmaken voor bijna niemand een leuke klus is lees je hier tips en trucs om je Luxaflex - van rolgordijnen tot lamellen - snel en goed schoon te maken. Op deze pagian geven wij je ook apart tips voor het reinigen van jouw houten jaloezieën, want hout is een natuurlijk materiaal en heeft zijn eigen manier van aanpak. 


Luxaflex schoonmaken lamellen | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex schoonmaken rolgordijnen | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Hoe verwijder je stof van je Luxaflex?

Een stoflaag kan je makkelijk verwijderen met je stofzuiger. Het is hiervoor belangrijk, dat je de stofzuiger op de laagste stand zet voor dat je begint. Gebruik een zachte, wat kleinere borstel om het stof van je Luxaflex raamdecoratie af te zuigen. Op deze manier kan je makkelijk en snel het stof en alles wat door de lucht wappert als pollen, pluisjes en bijvoorbeeld haartjes van de vacht van je huisdier van je Luxaflex rolgordijnen of lamellen verwijderen.


Luxaflex schoonmaken stof verwijderen | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex schoonmaken plissés afstoffen | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Hoe verwijder je spetters en vlekken van je Luxaflex?

Als je lichte vervuiling op je raamdecoratie of lamellen heb zitten dan kan je deze met een vochtige, schone doek verwijderen. Gebruik hiervoor een schone doek of een spons die zacht is, geen spons met een ruw oppervlak. Een washandje is ook prima geschikt als je dat prettig vindt. Gebruik lauwwarm water en voeg er een scheutje schoonmaakazijn, biotex of soda aan toe. Nu kan je licht vuil prima verwijderen. Zorg dat het water niet afdruipt van je doekje want dat is helemaal niet nodig.


Luxaflex schoonmaken in je keuken vet verwijderen | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex schoonmaken met schoonmaakazijn | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Kan je Luxaflex in bad schoonmaken?

Dit hangt ervan af of je de Luxaflex raambekleding makkelijk kan losmaken. Onderdelen als de rolbuis, de onderlat en de bovenbak kunnen beter niet nat worden. Wanneer deze onderdelen toch nat worden of niet goed drogen heb je kans dat ze gaan roesten. Je kan de bovenbak natuurlijk boven het water houden.

Stel dat je een bad of bassin hebt waar je jouw Luxaflex raambekleding in wilt wassen maak dan een sopje met lauwwarm water. Voeg er wederom soda, biotex of een ander wasmiddel aan toe dat niet synthetisch is. In bad kan je de raambekleding een halfuur laten inweken. Verwijder vervolgens alle resten van de schoonmaakmiddelen door je raambekleding met water goed af te spoelen. En maak alles goed droog. Gebruik hiervoor een droog washandje, een theedoek en ook een föhn helpt om de jaloezieën weer te drogen.

Heb je Luxaflex shades schoongemaakt? Maak ze zorgvuldig droog en laat ze uithangen om ervoor te zorgen dat ze net zo mooi opvouwen als in begin.


Luxaflex plissés schoonmaken woonkamer | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex schoonmaken met washandje | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Hoe Luxaflex raamdecoratie in de keuken schoonmaken?

De keuken is de plek waar de meeste vervuiling ontstaat. Of beter gezegd een andere vervuiling: vet. Vetvlekken van lamellen of plissés verwijderen kost even wat meer moeite dan afstoffen. Maar ook voor deze klus zijn er praktische tips.

Maak een sopje van warm water en wat schoonmaakazijn om vet te verwijderen van je Luxaflex. Wanneer je 2 washandjes gebruikt kan je lamellen van twee kanten tegelijk reinigen, zo bespaar je tijd. Deze klus is zeker de moeite waard omdat het interieur van je keuken vanwege alle kookdampen gewoon sneller vervuild wordt. Hoe vaak zou je de Luxaflex in je keuken schoonmaken? Het is aan te raden om dit bij voorkeur 2x per jaar te doen, zo voorkom je dat vetresten hardnekkig vast gaan zitten op oppervlaktes.


Luxaflex lamellen in je keuken schoonmaken tips | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex raamdecoratie keuken schoonmaaktips  | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Hoe maak je houten Luxaflex jaloezieën schoon?

Hout is een ander materiaal en vraagt een andere aanpak en ander schoonmaakmiddel. Gelukkig is er tegenwoordig voor elke schoonmaakklus een bijpassend goedje. Bovengenoemde tips op deze pagina gelden dan ook niet voor hout. Koop voor het schoonmaken van je houten lamellen een speciale jaloezieën reiniger of Swiffer Duster.

Ook houten jaloezieën kan je met twee washandjes schoonmaken om de lamel van twee kanten tegelijk te reinigen. Heb je een BBQ-tang of een vleestang? Met een beetje handigheid bevestig je twee microvezel doekjes aan de uiteinden van de tang. Dan kan je vervolgens met de tang voorzichtig stof van je houten jaloezieën verwijderen.


houten jaloezieën Luxaflex schoonmaken tips | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex houten lamellen schoonmaken tips | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Je Luxaflex laten reinigen of advies vragen?

Twijfel je of het makkelijk lukt om je Luxaflex aan de hand van bovengenoemde tips goed schoon te maken? Of kom je er gewoon niet aan toe? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je Luxaflex professioneel te laten reinigen door een schoonmaakbedrijf. Er zijn in heel Nederland bedrijven die hierop gespecialiseerd zijn en die je kan inhuren.

Wil je zelf aan de slag nu je weet waarmee je het beste je Luxaflex kan schoonmaken? Of heb je nog vragen over het schoonmaken van je Luxaflex duette shades, rolgordijnen, plissés of (houten) jaloezieën? Dan kan je voor extra advies natuurlijk ook altijd contact opnemen met onze medewerkers van de winkel bij jou in de buurt, wij helpen je graag.  


Luxaflex raamdecoratie zelf schoonmaken | Woninginrichting-Aanhuis.nl
Luxaflex rolgordijnen schoonmaken advies | Woninginrichting-Aanhuis.nl

Gerelateerde vragen