Waarom jij gordijnen móet hebben

07 november 2017 - Geschreven door Anna

 

Isolerend

Toegegeven, ik ben een echte koukleum! Nu kan ik best klagen over de kou. Mijn hobby is dan ook om te zoeken naar mooie warmtemakers. En toch kan je de kou het beste bestrijden bij de basis. Nee nee, ik ga niet zo ver om je te adviseren over isolatie van je huis. Denk meer aan stof. Iets voor je ramen, aankleding van je huis. Jawel, ik heb het over gordijnen. Overgordijnen welteverstaan. Zeker in bar-koude tijden zijn gordijnen echt een must have voor je kamer! Niet alleen stralen ze al een stukje warmte uit, ze werken ook nog verrekte isolerend.

Maar om nu niet alleen in de oh-ik-heb-het-zo-koud-klaagzang te zitten wil ik het hebben over de andere functies van overgordijnen. Yes, die zijn er ook!

Decoratief

Overgordijnen. Ik kan mij herinneren dat mijn ouders vroeger vitrage hadden met daaroverheen overgordijnen. En dan van die gordijnen met olifantjes en edelstenen ofzo erop. In ieder geval iets met blauw, wat paste bij de blauwe banken. En in een warme tint wat weer past bij het super hippe gelakte beuken van de jaren ’90. Maar goed, dat terzijde. Naast dat ik die gordijnen écht spuuglelijk vond, kan ik mijn ouders in de tijd wel begrijpen. Die gordijnen hingen daar niet alleen om kou buiten te houden. Ze hingen daar als decoratie. Ze pasten bij het gehele interieur. Nu, dik 20 jaar later, hebben mijn ouders –gelukkig- andere gordijnen. Gewoon in grijs effen, die wederom passen bij het interieur dat zij nu hebben. Het voorbeeld van mijn ouders geeft aan dat gordijnen een aanvulling zijn voor je interieur. Dus naast kou-vangers zijn gordijnen ook een soort accessoire. Of ze nou open of dicht zijn.


Blog waarom gordijnen - overgordijnen - artelux - Woninginrichting-Aanhuis.nl
Blog waarom gordijnen - overgordijnen - Eijffinger - Woninginrichting-Aanhuis.nl

Sfeer

Waar ik ook aan denk, ook iets van vroeger, is aan Sinterklaasavond. Na de stamppot boerenkool, die je vol zenuwen naar binnen had gewerkt, mocht je aan de bak om Sinterklaasliedjes te zingen. Vol overgave zong ik ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ‘Sinterklaas kapoentje’ voor de ramen. Hopend dat hij mij zou horen. En maar kijken of hij eraan kwam. Totdat de gordijnen dichtgingen. Stiekem had dat bij mij wel een belletje moeten laten rinkelen, want 2 minuten later klopte “Sinterklaas” op de ramen en lagen de cadeautjes voor de deur. Die gordijnen bleven dicht en zorgden, geheel onwetend voor die gordijnen, voor bakken met sfeer. Terwijl ik met mijn zussen pepernoten at en het ene naar het andere cadeautje uitpakte, voelde het knus in huis. Het werd echt gezellig. Tegenwoordig gaan de gordijnen in huis dicht om dezelfde reden. Kaarsjes aan, filmpje op, haardje aan en de gordijnen dicht. Op en top sfeer!

Isolerend, decoratief en sfeer verhogend! Jemig, ik zie geen reden meer om geen gordijnen te hebben. Succes met uitzoeken!